Als je over het strand loopt, zullen ze niet zo snel opvallen: kleine plastic korrels. Maar helaas spoelen ze toch regelmatig op de Noordzeestranden aan. Sterker nog, als je er eenmaal op gaat letten, dan zul je deze zogenoemde ‘pellets’ of ‘nurdles’ op bepaalde plaatsen veel tegenkomen.
Deze kleine plastic korrels worden als grondstof gebruikt door de plasticindustrie: bijna alle plastic producten worden ervan gemaakt, van drinkflesjes tot tuinstoelen. Om één plastic wegwerpwaterflesje te maken zijn bijvoorbeeld ongeveer 600 tot 1200 plastic korrels nodig. Zowel bij de productie als bij het transport en de verwerking tot het eindproduct, kan het gaan lekken en aanspoelen op het strand. Je vindt ze dan vooral in de vloedlijn.
Deze plasticvervuiling is ontzettend kwalijk. Plastic hoort natuurlijk niet in zee en op het strand. En het kan ook dodelijk zijn voor Noordzeedieren. Vissen, zeevogels en andere dieren kunnen de korrels namelijk aanzien voor voedsel.
De korrels zijn erg klein en daardoor lastig om op te ruimen. Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee doen we altijd ons best om deze plastic korrels op te ruimen. Maar het is nog belangrijker om dit soort afval bij de bron aan te pakken. Daarom is het belangrijk dat de plasticindustrie haar verantwoordelijkheid neemt om lekkage tegen te gaan. Zo kunnen we voorkomen dat deze plastic troep in de Noordzee terecht komt.